De afgelopen 30 jaar heb ik inhoudelijke expertise opgebouwd in ondernemen & ondernemerschap, samenwerken & coöperatie en (vrijwillig) besturen & toezicht houden. Zo ontstond een unieke combinatie tussen managen, besturen en ondernemen. De (coöperatieve) agrarische sector, het openbaar bestuur en het MKB vorm(d)en mijn werkomgeving.
Alle belangen meewegen is mijn handtekening. Dit kunnen bedrijfs-, team- of persoonlijke belangen zijn. In een coöperatieve omgeving zijn belangenafwegingen ook voortdurend aan de orde. Leden, medewerkers en het bedrijf zelf hebben zo hun eigen doelen en wensen. Maar ondanks het streven om alles mee te wegen, moeten ook doelen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden in beeld blijven. Soms moeten besluiten genomen worden die tegen andere belangen in gaan. Dan is het vooral goed om uit te leggen waarom iets niet kan omdat dat leidt tot begrip en behoud van de werkrelatie.
Wie het beste
uit zichzelf wil halen, moet daar tijd en aandacht aan besteden. Voor mij is het belangrijk dat de ander kan excelleren. Het proces daar
naar toe faciliteer ik. Ik voer gesprekken met startende en
ervaren ondernemers en bestuurders. Vragen stellen is het belangrijkste vehikel
bij deze gesprekken. De antwoorden en kleine verbale of non-verbale signalen
probeer ik zo goed mogelijk 'te verstaan'. Daarna maak ik ze bespreekbaar omdat
ze een 'grootse' uitwerking kunnen hebben op het beoogde resultaat én op
de persoon zelf.
De basis
voor samenwerking is een goede, betrouwbare werkrelatie en die ontstaat als de
teamleden elkaar kennen. Je hoeft geen vrienden te zijn om goed samen te
werken, maar samenwerken gaat veel gemakkelijker als je de kracht en de
aandachtspunten van je collega’s kent. Immers: als meerdere personen betrokken moeten
zijn, dan heeft het geen zin dat er één als eerste over de finish komt.
Met positiviteit, duidelijkheid en humor bouw ik
aan ik openheid, vertrouwen
en veiligheid. Ik neem het werk van een ander niet over, maar bied structuur en
overzicht, leg zaken vast en refereer daaraan als dat nodig is en ben zo een
basis om op terug te vallen.
Foto’s maken is een van mijn hobby’s. Ik druk ze af en gebruik ze in het werk. Een metafoor of beeld gebruiken, helpt in bepaalde situaties om helder te krijgen wat er speelt. Er ontstaat inzicht. Dat is ook zo met tekeningen. Daarom zijn papier en stiften de vaste inventaris van mijn werktas en ik gebruik het in gesprekken. Als het verhaal verteld is, kan ik met de klant woorden en beelden terughalen en kunnen conclusies getrokken of richtingen gekozen worden. Op verzoek maak ik gespreksverslagen. Ik schrijf dan vanuit het perspectief van de klant. Een van hen zegt daarover: "het is heerlijk wanneer er op papier (of in woorden) is vastgelegd wat zo herkenbaar is voor mij; wat van mezelf is".
Een kleine verandering heeft vaak gevolgen voor het geheel. En een verandering in het geheel heeft gevolgen voor een individu. Niets staat op zichzelf. Dat is ook zo in familiebedrijven. Ieder gezin, iedere familie en ieder bedrijf heeft nou eenmaal een eigen werkwijze (systeem) opgebouwd. In familiebedrijven doet zich de bijzondere situatie voor dat je de hele dag, ook na werktijd, geconfronteerd wordt met werk en privé. Je eigen plek innemen in een dergelijk systeem is soms niet gemakkelijk. Wel kan het gemakkelijk leiden tot complexe situaties, weerstand of zelfs tot ruzies. Daarom kijk ik altijd naar het hele systeem als ik gevraagd word voor bemiddeling, coaching of mediation.
Op
ondernemerschap heb ik een heldere visie. De ondernemer staat zelf aan het
roer en wordt geconfronteerd met kansen, problemen en wet- en regelgeving. Soms
ook met zichzelf. Ondernemen is daarom een kwestie van heart- en hardware:
van de zachte en de harde kant. Beide vragen aandacht op het juiste
moment.
Klik op de afbeelding rechts voor een totaaloverzicht van mijn visie.